Livsmestring

af Hans-Christian Pettersson

I august 2019 lancerede Kirsten Trans og jeg LIVSMESTRING - et gratis tilbud til unge, som har svært ved at falde til i ny studieby, som tumler med lavt selvværd, ensomhed, kærestesorg, har studierelaterede frustrationer, går med svære trosspørgsmål eller andet. Livsmestring er et gruppeforløb, hvor hvert hold består af 5-6 unge, som mødes 10 gange. Gruppen er fortrolig og alle er underlagt tavshedspligt.

Forløbet er målrettet unge i byen - man behøver altså hverken være kristen eller medlem af ÅVM for at kunne deltage.

Kirsten Trans er faglig chef i Blå Kors Danmark, erfaren terapeut fra psykiatrien og medlem af ÅVM. Hun leder gruppeforløbet. Jeg er præst i ÅVM og fungerer som primær visitator til gruppen, tager mig af det praktiske, og tilbyder sjælesorgsamtaler til alle deltagere på forløbet.

Som sagt lancerede vi LIVSMESTRING i august 2019, hvor fem unge mennesker havde meldt sig til. Det gik godt med stor tilfredshed fra deltagerne. Derfor valgte vi at starte et nyt forløb i foråret 2020. Igen var der fem deltagere, som meldte sig. Nogle var fra menigheden, og nogle var ikke er tilknyttet ÅVM.

Gruppen nåede at mødes fire gange inden landet lukkede ned i marts. Det betød at forløbet blev meget anderledes. Det var et kritisk tidspunkt gruppen lukkede ned, fordi de netop var gået i gang med at åbne op og blive fortrolige. Kirsten er en erfaren gruppeterapeut, og valgte den svære løsning, nemlig at udsætte forløbet frem for at forsøge at køre det online. Nogle ting kan man simpelthen ikke gøre via Zoom. Kirsten tog også individuelle samtaler med nogle af deltagerne, for at hjælpe dem gennem den svære tid.

Lykkeligvis kunne gruppen igen mødes fra maj og færdiggjorde forløbet i juni.

Status er altså, at vi indtil videre har hjulpet 10 unge til større selvindsigt, større forståelse for, hvad der sker i relationer, og til at handle på såvel konkrete som følelsesmæssige udfordringer.

En af deltagerne beskriver forløbet sådan her:

Jeg synes, at livsmestringsforløbet gav mig nogle gode redskaber til at håndtere hverdagen. Det er redskaber, som jeg stadig bruger i dag, så jeg ikke bliver så presset. Derudover har forløbet bidraget med, at mit tankemylder og uro er blevet mindre, da jeg nu tager hånd om det i stedet for at skælde mig selv ud og skubbe dem væk. Jeg er blevet mere glad for livet og mig selv. Kirsten Trans er et helt fantastisk menneske, der er god til at lytte og stille de spørgsmål, der gør ondt, men som gør, at man kommer ind til kernen. Jeg vil bestemt anbefale livsmestringsforløbet til andre, da det er et givende, udfordrende og livsændrende forløb.

Vi fornemmer at LIVSMESTRING fortsat er noget vi skal satse på og tilbyde unge, så har vi aftalt at starte et nyt hold op til foråret. Derudover vil vi udbygge forløbet så alle bliver tilbudt 1-2 sjælesorgssamtaler ved undertegnede. Jeg glæder mig til at blive mere hands-on på LIVSMESTRING😊

På længere sigt drømmer vi om at udbygge forløbet med flere hold, men det kræver frivillige med terapeutiske kvalifikationer som Kirsten kan vejlede og sætte i gang.

Nyt holder forventes at starte februar 2021.